Nye krav - nye løsninger. Energiattest har vært innført i alle EU-land i flere år. Norge er et av de siste, men også det eneste som gir boligeier anledning til å utfylle attesten selv - gratis.
Først og fremst fordi myndighetene krever det. Men også fordi det er greitt å vite hvor energieffektiv boligen din er.
Verden har et stort overforbruker av energi - spesielt fossil energi, og som del av et EU direktiv, skal alle EU-land gjennomføre store energibesparende tiltak. Tetthet, isolering og valg av riktig varmekilde kommer i fokus. Vi skal spare der vi bruker mest - i hjemmet. Energiattesten skal tydliggjøre vårt store overforbruk og appelere til tiltak.
Ofte er det små tiltak som skal til for å tilfredstille myndighetenes nye krav, og når du som kjøper vet hvilken tilstand huset er i - så vurderer man huset på et bedre grunnlag.
Dagens boliger vil får energikarakteren E, F ellerG. Nye boliger vil få C eller D hvis de er bygd etter dagens byggeforskrifter. For å få A eller B må du ha et lavenergi- eller passivhus. Foto: Enova/ANB
Energiattesten består av:
Energimerket er et resultat av beregnet levert energi til boligen eller bygningen. Hvordan beregningen skal gjøres er fastsatt i standarden NS 3031. AF Energi & Miljøteknikk benytter beregningsprogram i forbindelse med Energiattest. Beregningsverktøyet vil regne mer nøyaktig for kompliserte bygninger.
Innføringen av energimerkeordningen for bygninger og el-anlegg i Norge har sin bakgrunn i EUs bygningsenergidirektiv 2002/91/EF som ble vedtatt av EU den 16. desember 2002. Energimerking i Norge er vedtatt og gjeldende fra 1 Juli 2010.
Den er svært enkel å utfylle. Du trenger et minimum av opplysninger om din bolig og får etter fullført, en indikasjon på boligens energistandard. Du vil da få et energimerke A, B, C osv. basert på byggstandarden på det tidspunktet boligen var satt opp. Vær obs, sannsynligheten er stor for at du ender opp med C, D eller F!
Boligeiere som ønsker en mer nøyaktig vurdering av boligens energistandard kan få det ved å oppgi ytterligere informasjon.
Kritisk; Seniorforsker Tor Helge Dokka ved Sintef byggforsk er kritisk til at energimerkingen kun har én kilde: byggets egen eier. “Jeg pleier å sammenligne det med EU-kontrollen på bilen. Det er ingen som foreslår at man skal utføre den selv”, sier Dokka.