Hus med inneklimaproblemer blir ofte kalt “syke hus”, fra det engelske “sick building syndrome”.

Uttrykket over er ikke spesielt presist, ettersom det er vi som blir syke - ikke husene. Heldigvis gjelder også det kun de færreste. I nye hus og hus som nettopp er bygd om, er det høyere utbrudd av astma og allergi. Dette har fordoblet seg de siste 15−20 årene, en økning som er påvist i mange land. Dårlig innemiljø kan gjøre bygninger ubebolige for noen, på grunn av risiko for sykdom.På generelt grunnlag kan husbygger nå velge bort en rekke mindre miljøriktige materialer, tidliger brukt i de fleste boliger. I dag er det et bedre utvalg av miljømerket og klassifiserte produkter, som huseier kan benytte for å bedre inneklima. Fukt gir gode betingelser for husstøvmidd og muggsopp, som kan være svært vrient å bli kvitt. Sørg for lufting, men unngå lufting av kjeller på varme sommerdager med høy luftfuktighet. Fuktigheten trekker inn og setter seg i tak, vegger og innbo.

Sjekk rør og kraner på bad og kjøkken for lekkasje, selv små dråper kan gjøre stor skade over tid. Renslighet er viktig, også for husets helse. Hybelkaniner og smuss er mat for sopp og bakterier. Bruk en klut eller mopp på tak og vegger med jevne mellomrom, i tillegg til vanlig skuring av gulv. Moderat innetemperatur, helst under 22 grader er bra for hus og mennesker.

Høy luftfuktighet i varme rom skaper kondens

Kondensfukt kan føre til muggsoppvekst I soverommet bør en unngå tepper og tekstiler, luft sengetøyet hyppig og sørg for god utluftning. Sjekk vinduet om vinteren. Er det kondens i vinduskarmen har du for dårlig luftsirkulasjon. Alle tunge møbler burde også stå litt ut fra kalde ytterhjørner så du unngår kondens på veggen i vinterhalvåret.

Bak kjøkkenbenk og vask, samt på sponplatene kan det ofte dannes mugg, her er det viktig å kontrollere med jevne mellomrom. Det er også viktig at man er oppmerksom på fuktkilder i huset som bad, badstu, dusj, vaskemaskin og tørketrommel. Sørg for god utlufting. Ta en tur på loftet i januar eller februar, se etter mørk misfaring i taktroa. Er det det så har man kondens.

Sjekk utsatte punkter i bygningen, grunnmur, der tak møter vegg, rundt pipen og vær også oppmerksom på spikere eller skruer i taket som er gjennomgående. Disse på kalde dager skaper kondens, som dråper seg i mildvær og drypper.

Et innemiljø er godt bare når det er godt for menneskenes liv, helse og trivsel

Noen sjekkpunkter

  • Sørg for lufting
  • Unngå lufting av kjeller på varme sommerdager med høy luftfuktighet
  • Sjekk rør og kraner på bad og kjøkken for lekkasje
  • Bruk en klut eller mopp på tak og vegger med jevne mellomrom, i tillegg til vanlig skuring av gulv
  • Bruk moderat innetemperatur, helst under 22 grader er bra for hus og mennesker.